Όλιβερ Μπάρκερ: Οι συλλέκτες ανεβάζουν ξανά το χρηματιστήριο της τέχνης

Πώς επηρεάζουν η κρίση αλλά και οι αναδυόμενες αγορές το «χρηματιστήριο» της τέχνης; Ποιες είναι οι σημερινές προκλήσεις και τι «ψηφίζουν» οι συλλέκτες; Ο αναπληρωτής πρόεδρος του Sotheby’s στην Ευρώπη μοιράζεται την εμπειρία του.

Όλιβερ Μπάρκερ: Οι συλλέκτες ανεβάζουν ξανά το χρηματιστήριο της τέχνης

Πώς επηρεάζουν η κρίση αλλά και οι αναδυόμενες αγορές το «χρηματιστήριο» της τέχνης; Ποιες είναι οι σημερινές προκλήσεις και τι «ψηφίζουν» οι συλλέκτες; Ο αναπληρωτής πρόεδρος του Sotheby’s στην Ευρώπη μοιράζεται την εμπειρία του πριν από την αποψινή (13/3) διάλεξή του στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης.

Όλιβερ Μπάρκερ: Οι συλλέκτες ανεβάζουν ξανά το χρηματιστήριο της τέχνης - εικόνα 1

Το 2008 έσπασε τα ταμεία πετυχαίνοντας νέο παγκόσμιο ρεκόρ για την πώληση έργων μόνο ενός καλλιτέχνη με 111,5 εκατομμύρια λίρες στην εμβληματική δημοπρασία «Beautiful inside my head forever» του Ντάμιεν Χιρστ, ενώ ο ρόλος του έχει υπάρξει καταλυτικός, είτε­ το σφυράκι του χτυπούσε για πίνακες του Λούσιεν Φρόιντ και του Φράνσις Μπέικον είτε διασφάλιζε την πώληση της Vanthournout Collection. Με παρουσία στον Sotheby’s από το 1994, αρχικά ως αναπληρωτής επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Τμήματος Ιμπρεσιονισμού και Μοντέρνας Τέχνης στο Λονδίνο, κατόπιν στο τμήμα Σύγχρονης Ευρωπαϊκής Τέχνης και πλέον αναπληρωτής πρόεδρος του οίκου δημοπρασιών στην Ευρώπη, ο Όλιβερ Μπάρκερ ξετυλίγει απόψε Πέμπτη 13/3 (7 μ.μ.) στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης τις εκτιμήσεις του για την αγορά της σύγχρονης τέχνης. Πού βρίσκεται αλήθεια σήμερα ο πήχης;
«Από την οικονομική ύφεση του 2008 στον κόσμο της τέχνης τα πράγματα έχουν εμφανώς αλλάξει. Αυτήν τη στιγμή υπάρχει τεράστια εμπιστοσύνη στην αγορά της σύγχρονης τέχνης με εξαιρετικά αποτελέσματα τα τελευταία χρόνια. Η δημοπρασία μας τον Φεβρουάριο έδωσε το έναυσμα και υπάρχουν στοιχεία που υποδηλώνουν ότι θα βλέπουμε την ίδια ορμή καθώς προχωρά η χρονιά. Εξακολουθεί να υπάρχει τεράστια ζήτηση για έργα που είναι “φρέσκα”, δίκαια τιμολογημένα και υψηλής ποιότητας και οι συλλέκτες είναι πιο πρόθυμοι από ποτέ να πληρώσουν τις ανώτατες τιμές γι’ αυτά».
«Μία από τις πιο συναρπαστικές όψεις στη σημερινή αγορά είναι η ταχύτητα με την οποία μεγαλώνει κι εξελίσσεται. Καθώς γίνεται όλο και περισσότερο παγκόσμια, η πρόσκληση είναι να προηγείσαι στο παιχνίδι. να ξέρεις από πού έρχεται­ το επόμενο κύμα συλλεκτών και γρήγορα να εντοπίσεις το υλικό που θα τους είναι πιο ελκυστικό. Οι πελάτες μας βρίσκονται στο επίκεντρο των όσων κάνουμε και διαρκώς ψάχνουμε να τους προσφέρουμε νέες ευκαιρίες. Πρόσφατα επεκτείναμε το τμήμα των S|2 galleries στο Λονδίνο προσφέροντάς τους ένα χώρο όπου μπορούν να συναλλάσσονται μαζί μας καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους».
«Η νέα τεχνολογία μάς έδωσε τη δυνατότητα να προσεγγίσουμε ένα ολοένα και πιο παγκόσμιο ακροατήριο. Η διανομή των καταλόγων μας έχει αυξηθεί εκθετικά με τις εφαρμογές για έξυπνες συσκευές και πλέον φτάνουν σε περισσότερους από 3 εκατομμύρια αναγνώστες. Επίσης έχει φέρει επανάσταση στον τρόπο συμμετοχής στις δημοπρασίες – στο πρώτο μισό του 2013 ποσοστό μεγαλύτερο από το 30% των πελατών μας συμμετείχε μέσω της ιστοσελίδας μας, ενώ οι online προσφορές έφτασαν στο 45% πέρυσι».

Όλιβερ Μπάρκερ: Οι συλλέκτες ανεβάζουν ξανά το χρηματιστήριο της τέχνης - εικόνα 2

«Ενώ οι πελάτες από τις αναπτυσσόμενες αγορές αρχικά επικεντρώνονταν κυρίως στη δική τους καλλιτεχνική κληρονομιά, γρήγορα άρχισαν να εμπλέκονται και σε άλλους τομείς. Οι Ασιάτες ενδιαφέρονται ιδιαίτερα για τη δυτική σύγχρονη τέχνη εδώ και περίπου πέντε χρόνια, όμως πέρυσι ξόδεψαν τα ­διπλάσια απ’ ό,τι είχαν δώσει σε αυτές τις πωλήσεις το 2012».
«Δεν υπάρχει ένα μοντέλο συλλέκτη. Έχουμε συλλέκτες απ’ όλο τον κόσμο, αλλά αυτά που τους ενώνουν είναι το απίστευτο πάθος για την τέχνη και η εξελισσόμενη δέσμευσή τους στο να συλλέγουν έργα υψηλότερης ποιότητας».
«Οι νέες φουάρ τέχνης και η αυξανόμενη σημασία τους αντικατοπτρίζουν τη ζωηρότητα της αγοράς και το συνεχώς αυξανόμενο ενδιαφέρον για τη διεθνή σύγχρονη τέχνη. Το Frieze και το Frieze Masters, που τρέχουν παράλληλα με τις οκτωβριανές μας δημοπρασίες σύγχρονης τέχνης, θεωρούνται γεγονός στο καλλιτεχνικό ημερολόγιο και φέρνουν το Λονδίνο στο επίκεντρο της κόσμου της τέχνης εκείνη την εβδομάδα».
«Η πρόσφατη δημοπρασία του Φεβρουαρίου επιβεβαιώνει αυτό που λέμε τελευταία: η αγορά παραμένει ισχυρή για “φρέσκα” έργα ποιότητας σε καλές τιμές. Ήμασταν ενθουσιασμένοι που μπορέσαμε να προσφέρουμε καταπληκτικά έργα από ανερχόμενους καλλιτέχνες όπως οι Όσκαρ Μουρίγιο και Λούσιεν Σμιθ –πέτυχαν τιμές πολύ πάνω από την ανώτατη εκτίμηση–, αλλά συγχρόνως είδαμε μεγάλο ενδιαφέρον για έργα πιο ­καθιερωμένων σύγχρονων μετρ, με το πορτρέτο του Μάο του Άντι Γουόρχολ να πουλιέται για 7,6 εκατομμύρια λίρες, σχεδόν 20 ­φορές περισσότερο απ’ ό,τι την τελευταία φορά που δημοπρατήθηκε το 2000».
«Η Ελλάδα έχει μία από τις ­μακροβιότερες και πιο διάσημες καλλιτεχνικές παραδόσεις και βλέπουμε την επιρροή αυτής της πολιτιστικής κληρονομιάς στο μεγάλο αριθμό των Ελλήνων πελατών μας. Τα ενδιαφέροντά τους είναι ευρεία, είτε αναζητούν σύγχρονη τέχνη, είτε πίνακες ιμπρεσιονιστών, είτε των παλιών μετρ. Η αγορά της ελληνικής τέχνης επηρεάζεται από μια σειρά παραγόντων, αλλά πάντα θα υπάρχει ζήτηση για την ποιότητα ανεξαρτήτως πεδίου».

Περισσότερες πληροφορίες

Ο Όλιβερ Μπάρκερ για την αγορά της σύγχρονης τέχνης

  • Εκδηλώσεις

Ο αναπληρωτής πρόεδρος του Sotheby’s στην Ευρώπη μιλά για τους παράγοντες που την επηρεάζουν και τις σημερινές προκλήσεις

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

"Ίσαλος Γραμμή": Ένα ταξίδι ακουστικής αίσθησης και μνήμης μέσα από το εργαστήρι του Στέλιου Γαβαλά

Μία γοητευτική προσέγγιση σε έργα γλυπτικής, που προκαλούν χωρικές εμπειρίες, υιοθετώντας τα χαρακτηριστικά και τις ποιότητες της αρχιτεκτονικής δημιουργίας.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
23/04/2024

Ο κορυφαίος συγγραφέας αστυνομικού Ian Rankin στην Αθήνα

Ο Βρετανός συγγραφέας επισκέπτεται τη χώρα μας στο πλαίσιο του 5ου Φεστιβάλ Αστυνομικής Λογοτεχνίας Agatha με αφορμή το νέο του αστυνομικό μυθιστόρημα "Όσα δεν θέλω να πω".

"Μικρές ιστορίες , μεγάλα μαθήματα": Ένα βιβλίο μνήμης του Θανάση Ευθυμιάδη

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η παρουσίαση του δεύτερου βιβλίου του με τις ιστορίες και τις συναντήσεις που επέλεξε η μνήμη του να συγκρατήσει, από τότε που θυμάται τον εαυτό του μέχρι σήμερα.

25+1 βιβλία για το Πάσχα

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου και όσο προετοιμαζόμαστε για τις Πασχαλινές διακοπές, συγκεντρώσαμε τα νέα βιβλία που αξίζει να διαβάσετε αυτή την άνοιξη.

Πασχαλινό book bazaar από τις εκδόσεις Καπόν

Στο Βιβλιοπωλείο της Ραχήλ μάς περιμένουν πασχαλινές προσφορές για τις μέρες που έρχονται.

Ανακαλύπτοντας το "Αποτύπωμα" που σχηματίζεται στη μνήμη και τη συνείδηση του Άκη Δέτση

Ο καλλιτέχνης εξερευνά τη διάσταση της φωτογραφίας ως σημαίνουσας επιφάνειας μέσα από την απεικόνιση του τοπίου.

Βιβλιοπάρτι στο rooftop του "Βrown Acropol" από τις εκδόσεις Κλειδάριθμος

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου και τον Περίπατο Βιβλίου.