Έκθεση σαν στο… σπίτι σου

Πού νιώθεις πραγματικά σπίτι σου; Στην εποχή των ψηφιακών δικτύων το ερώτημα σηκώνει συζήτηση και οι καλλιτέχνες της έκθεσης «Home/s» ανεμίζουν με πολλές εναλλακτικές τη βεντάλια των «απαντήσεων» στο Μουσείο Μπενάκη της Πειραιώς.

Έκθεση σαν στο… σπίτι σου

Πού νιώθεις πραγματικά σπίτι σου; Στην εποχή των ψηφιακών δικτύων το ερώτημα σηκώνει συζήτηση και οι καλλιτέχνες της έκθεσης «Home/s» ανεμίζουν με πολλές εναλλακτικές τη βεντάλια των «απαντήσεων» στο Μουσείο Μπενάκη της Πειραιώς.

Έκθεση σαν στο… σπίτι σου - εικόνα 1

Ενα μουσικό κουτί που αποκρυπτογραφεί το… ρυθμό των φωτισμένων παραθύρων σε κάποιο δρόμο, εικόνες μιας παράδοξης μετακόμισης ενός πιάνου στη συνοριακή ζώνη μεταξύ Βουλγαρίας και Τουρκίας, μια πρόσκληση για ηλεκτρονική περιήγηση σε βανδαλισμένα μνημεία της Αθήνας. Η ποικιλία στα μέσα και στις προσεγγίσεις δεν λείπει από τους καλλιτέχνες που συμμετέχουν στην έκθεση «Home/s» (από 11/10). Άλλωστε, το ερώτημα που θέτει («Τι σημαίνει η αίσθηση του ανήκειν σήμερα;») μόνο… φυγόκεντρα θα μπορούσε να λειτουργήσει σε μια περίοδο ύφεσης και κοινωνικοπολιτικών αλλαγών, κατά την οποία η τεχνολογία και η συνδεσιμότητα διαδραματίζουν κεντρικό ρόλο. «Αφορμή της θεματικής στάθηκε η ιδέα του Βίλεμ Φλούσερ, για τον οποίο η έννοια του σπιτιού είναι θεμελιώδης αλλά και αντιφατική. το σπίτι παρέχει μεν ένα καθησυχαστικό περιβάλλον μέσα από το οποίο μπορούμε να αναγνωρίσουμε τον κόσμο, αλλά ταυτόχρονα μας εμποδίζει να τον δούμε πραγματικά», μας ανέφεραν οι επιμελήτριες Δάφνη Δραγώνα και Κατερίνα Γκουτζιούλη. «Στις μέρες μας, ωστόσο, η αίσθηση του ανήκειν δεν σχετίζεται μόνο με το σπίτι ή την πατρίδα αλλά και με τα πολλαπλά δίκτυα στα οποία συμμετέχουμε ή με το αστικό περιβάλλον το οποίο επαναδιεκδικούμε». Η έκθεση θα «τρέξει» στο δεύτερο όροφο του μουσείου αλλά και διαδικτυακά στο www.goethe.de/artup με 17 πρόσφατα έργα, ψηφιακά βίντεο, φωτογραφίες κι εγκαταστάσεις. Πραγματοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος ArtUP!, που ενορχηστρώνει το Ινστιτούτο Γκαίτε και διερευνά τις σκηνές της media art σε Βουλγαρία, Ελλάδα και Τουρκία. «Βασικά θέματα που διαφαίνονται στα έργα είναι η γλώσσα, οι κοινότητες, ο δημόσιος χώρος αλλά και η τεχνολογία, τα κοινωνικά δίκτυα και οι αλγόριθμοι». Μάλιστα, ο σπιτικός αναλογικός ραδιοφωνικός σταθμός του Μάκη Φάρου, η συμμετοχική εγκατάσταση «A living working room» των Τζένης Μαρκέτου και Μάρθας Γιαννακοπούλου και το έργο «Internet noise as a structure» της νέας ομάδας NullPointerConstant παρουσιάζονται για πρώτη φορά. Το «παρών» όμως θα δώσουν και οι Personal Cinema, οι Medea Electronique, η ανερχόμενη Έρικα Σκούρτη, ο Τούρκος Χακάν Τομπάλ (με μια φωτογραφική ιχνηλασία αποτυπώσεων συμβολικής βίας στο τουρκικό Κουρδιστάν), ο Εργκίν Καβίσογλου, η Βουλγάρα Μποριάνα Βεντσισλάβοβα και η «δική μας» Βερολινέζα Λίνα Θεοδώρου (με βίντεο αναφορικά με ζητήματα μετανάστευσης). Η επιδίωξη, πάντως, να εμπλακεί το κοινό ενεργά στη συζήτηση εκφράζεται και μέσα από δύο εργαστήρια. Η Τζένη Μαρκέτου και η Μάρθα Γιαννακοπούλου απευθύνουν ανοιχτό κάλεσμα συμμετοχής σε καλλιτέχνες, θεωρητικούς, πολεοδόμους και ακτιβιστές για να διερευνήσουν το ζήτημα της βίας και της βεβήλωσης των μνημείων (12/10), ενώ οι Αρζού Οζκάλ και Κλαούντια Κόστα Πέντερσον περιμένουν όσες δραστηριοποιείστε στο χώρο των νέων μέσων για να δημιουργήσετε μια σχετική διαδικτυακή έκδοση (9-10/11).

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Συνάντηση με τους συγγραφείς Γιάννη Παλαβό & Αχιλλέα ΙΙΙ με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου

Η εκδήλωση εντάσσεται στον Περίπατο Βιβλίου 2024 της Ένωσης Ελληνικού Βιβλίου.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
19/04/2024

Νέα έκθεση από τον Δαυίδ Σαμπεθάι στην Eleftheria Tseliou Gallery

Το πρώτο μέρος της έκθεσης έχει τίτλο "I Ain’t Dead, Just Trying to Hear The Sound of The Earth Spinning", ο οποίος λειτουργεί ως χιουμοριστική δήλωση και ως ένα είδος παραβολής.

Τρεις καλλιτέχνες παίζουν με τη φύση στην γκαλερί Rodeo

Θανάσης Τότσικας, Liliana Moro και David Douard συνομιλούν με έναν απρόσμενο τρόπο μέσω των έργων τους.

Η Κάπα Εκδοτική γιορτάζει 10 χρόνια ζωής με το άνοιγμα του δικού της βιβλιοπωλείου

Το ολοκαίνουριο "σπίτι" της Κάπα Εκδοτικής φιλοξενεί σε έναν άνετο χώρο 120 τμ τον πλήρη κατάλογο των εκδόσεών της και φιλοδοξεί να καθιερωθεί ως ένα νέο βιβλιοφιλικό στέκι στην "καρδιά" της πόλης.

Ξηρόμερο/Dryland": Εγκαινιάστηκε το Ελληνικό Περίπτερο στην 60ή Μπιενάλε Βενετίας

Η έκθεση ανοίγει για το κοινό το Σάββατο 20 Απριλίου και θα παραμείνει ανοιχτή έως τον Νοέμβριο.

"Τζάμια Κρύσταλλα": Ένας χώρος αφιερωμένος στην περφόρμανς ανοίγει στο Μεταξουργείο

Η ανερχόμενη χορογράφος Αντωνία Οικονόμου μιλάει για το νέο πρότζεκτ με το οποίο δίνει στους καλλιτέχνες περισσότερο χώρο για αυθορμητισμό και δημιουργία, "αγκαλιάζοντας" τις παραστατικές τέχνες.

"Springtime Stories": Η Γεωργία Μπλιάτσου διηγείται ιστορίες απόλυτα συνδεδεμένες με τον αέναο κύκλο της ζωής

Η ζωγράφος παρουσιάζει τη δουλειά της σε πέντε εύγλωττες θεματικές ενότητες, στέλνοντας το μήνυμά της για την προστασία του πλανήτη, πιο επιτακτική από ποτέ.