Οι καλύτερες ταινίες που παίζονται στην ΤV τις ημέρες του Πάσχα

Βραβευμένα φιλμ, peak ελληνικό σινεμά και αγαπημένα animation, έρχονται από σήμερα, Μεγάλη Πέμπτη (2/5), μέχρι Τετάρτη του Πάσχα (8/5) στα ελληνικά κανάλια.

Αόρατη Κλωστή Αόρατη Κλωστή

Για πολλούς, οι μέρες του Πάσχα έχουν ταυτιστεί με ατελείωτες ώρες μπροστά στην τηλεόραση και, μάλιστα, με συγκεκριμένες οικογενειακές ταινίες που επανέρχονται με συνέπεια κάθε Μεγάλη Εβδομάδα, εδώ και δεκαετίες. Φέτος, διαλέξαμε από τις ταινίες που παίζονται στην τηλεόραση τις γιορτινές ημέρες, εκείνες που ξεχωρίζουν οι κριτικοί του "α" και αξίζουν την προσοχή σας.

Πέρα από την Αφρική
Πέρα από την Αφρική

Αφιέρωμα Oscars
Για τους φαν των 80s, "Ο Κύκλος των Χαμένων Ποιητών" (1989) που κέρδισε το μεγάλο βραβείο καλύτερου προσαρμοσμένου σεναρίου, θα προβληθεί τη Μ. Παρασκευή στον ALPHA (23.30), ενώ την Κυριακή του Πάσχα (02.00), ο ΑΝΤ1 μας συνεπαίρνει "Πέρα από την Αφρική" (1985) με τη Μέριλ Στριπ και τον Ρόμπερτ Ρέντφορντ στην κορυφαία ταινία του Σίντνεϊ Πόλακ, η οποία βραβεύτηκε με 7 Όσκαρ (μεταξύ αυτών το μεγάλο βραβείο καλύτερης ταινίας). Και, φυσικά, δε θα μπορούσε να λείπει από το αφιέρωμα ο Τομ Χανκς, με δύο ταινίες της δεκαετίας του ’90 που καθόρισαν την καριέρα του: το "Φιλαδέλφεια" (1993), που χάρισε στον ηθοποιό αλλά και στον Μπρους Σπρίνγκστιν τα πρώτα τους Όσκαρ, α’ ανδρικού και καλύτερου soundtrack αντίστοιχα (Μ. Παρασκευή στο MEGA, 01.45), και η "Διάσωση του Στρατιώτη Ράιαν" (1999) που απέσπασε 5 βραβεία, μεταξύ αυτών και το Όσκαρ καλύτερης σκηνοθεσίας για τον Στίβεν Σπίλμπεργκ (Μ. Πέμπτη στον ALPHA, 00.15).

Επανερχόμαστε στο σήμερα, με ταινίες που ξεχώρισαν τα τελευταία χρόνια. Η αγνώριστη Τζέσικα Τσαστέιν μάς υπενθυμίζει γιατί άξιζε το πρώτο της Όσκαρ ως η ομώνυμη πρωταγωνίστρια στα "Μάτια της Τάμι Φέι" (2021), το βιογραφικό δράμα που διακρίθηκε επίσης, δικαίως, με το βραβείο καλύτερου μακιγιάζ/κομμώσεων (Μ. Πέμπτη στις 21.30 και Κυριακή του Πάσχα στις 02.30, στον ALPHA). Την Μ. Παρασκευή συντονιζόμαστε στο ΣΚΑΪ (01.00) με αφορμή την αριστουργηματική "Αόρατη Κλωστή" (2017) του Πολ Τόμας Άντερσον, η οποία κέρδισε το Όσκαρ Κοστουμιών και σηματοδοτεί την τελευταία εμφάνιση του σπουδαίου Ντάνιελ Ντέι Λιούις προτού αποσυρθεί από την υποκριτική. Την ίδια ημέρα στο MEGA (01.30), βλέπουμε άλλο ένα Όσκαρ Κοστουμιών, τις "Μικρές Κυρίες" (2019) που διασκευάζει και σκηνοθετεί η Γκρέτα Γκέργουικ ("Barbie"), μια σύγχρονη, φεμινιστική μεταφορά του κλασικού βιβλίου. Το αφιέρωμα ολοκληρώνεται στην ΕΡΤ3 την Τετάρτη (23.00), με το πολυβραβευμένο "Μinari", μια συναισθηματική διερεύνηση του αμερικανικού ονείρου που χάρισε στη Γιου-Τζουν Γιουν το Όσκαρ β’ γυναικείου ρόλου.

Kυριακάτικο Ξύπνημα
Kυριακάτικο Ξύπνημα

3 σταθμοί του ελληνικού σινεμά
Η εβδομάδα του Πάσχα φέρνει "κοντά" τρία ελληνικά φιλμ από τρεις διαφορετικές δεκαετίες, τα οποία εκπροσωπούν διαφορετικά στάδια εξέλιξης του ελληνικού σινεμά. Ένα χρόνο πριν από την υποδειγματική "Στέλλα", ο Μιχάλης Κακογιάννης υπογράφει το σκηνοθετικό του ντεμπούτο, το οποίο διεκδίκησε τον Χρυσό Φοίνικα στις Κάννες. Βλέπουμε το "Πρωινό Ξύπνημα" (1954) με την Έλλη Λαμπέτη και τον Δημήτρη Χορν στην ΕΡΤ1 το Μ. Σάββατο (13.00), ενώ την Κυριακή του Πάσχα, επίσης στην ΕΡΤ1 (23.10), ανατρέχουμε στην αλλαγή της χιλιετίας με το καλτ "Αυτή η Νύχτα Μένει" (1999) του Νίκου Παναγιωτόπουλου. Την ίδια ημέρα στο STAR (00.30), μια σύγχρονη ματιά στο πρόσφατο εθνικό παρελθόν από τον δημιουργό της "Πολίτικης Κουζίνας", ο "Νοτιάς" (2016) του Τάσου Μπουλμέτη "κλείνει" τον κύκλο των ελληνικών προβολών.

Ξενοδοχείο για Τέρατα
Ξενοδοχείο για Τέρατα

Κινούμενα σχέδια για όλες τις ηλικίες
Για το νεότερο κοινό αλλά και για τους λάτρεις του animation, οι μέρες του Πάσχα φέρνουν στην τηλεόραση μια σειρά από ξεχωριστές ταινίες κινουμένων σχεδίων του 21ου αιώνα. Στο MEGA θα δούμε το χορταστικό "Βρέχει Κεφτέδες" (Μ. Σάββατο, 16.40) και το "Ξενοδοχείο για Τέρατα" (Δευτέρα του Πάσχα, 08.40), με πρωταγωνιστή τον πιο αξιαγάπητο Δράκουλα της ποπ κουλτούρας. Στον ALPHA, έρχονται το αξιολάτρευτα άγαρμπο πάντα του υποψήφιου για Όσκαρ "Kung Fu Panda" και ο αθεράπευτα ρομαντικός παπαγάλος "Ρίο" (Κυριακή του Πάσχα, 21.30 και 20.00 αντίστοιχα).

Όσον αφορά τα σίκουελ, τη M. Παρασκευή απολαμβάνουμε το οπτικοακουστικό ροκ θέαμα "Τραγούδα! 2" (STAR, 10.15), ενώ τη Μ. Πέμπτη επιστρέφει o αντιήρωας Γκρου με το "Εγώ, ο Απαισιότατος 3" (STAR, 10.45), ο "Σπίριτ, ο Ατίθασος" (ALPHA, 12.15) και ο λατρεμένος Σρεκ με την… πολύτεκνη οικογένειά του, στο "Σρεκ κι Εμείς Καλύτερα" (ALPHA, 10.30). Για τους φαν του πράσινου γίγαντα (ο οποίος κέρδισε το 2001 το πρώτο Όσκαρ καλύτερου animation της Ακαδημίας), ο "Γάτος Σπιρουνάτος", που γνωρίσαμε στο δεύτερο σίκουελ της σειράς, φοράει τις χαρακτηριστικές μπότες του και έρχεται με το δικό του spin-off στον ALPHA, τη Μ. Παρασκευή (12.15).

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τηλεόραση

Οι 4 σειρές που βλέπουμε στο ERTFLIX αυτόν τον μήνα

Η "βιβλιοθήκη" του ελληνικού streamer ανανεώνεται με τέσσερις προσθήκες στην κατηγορία των ξένων σειρών, αλλά και πολλές ταινίες.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
15/05/2024

To σκοτεινό τρέιλερ του νέου "House of the Dragon" είναι εδώ

Έμα Ντ'άρσι και Ολίβια Κουκ μονομαχούν για το θρόνο στη 2η σεζόν της πρωτότυπης σειράς του ΗΒΟ, η οποία θα κυκλοφορήσει τον επόμενο μήνα.

"Ελλήνων Δρώμενα": Η παράδοση συναντά το παρόν στο εθνογραφικό ντοκιμαντέρ της ΕΡΤ3

Η εβδομαδιαία εκπομπή της ΕΡΤ ταξιδεύει, καταγράφει και παρουσιάζει τις διαχρονικές πολιτισμικές εκφράσεις ανθρώπων και τόπων. Αυτά είναι τα "Ελλήνων Δρώμενα".

Nova: Δυο εβδομάδες αφιερωμένες στο Φεστιβάλ Καννών

Η Nova γιορτάζει το 77ο Φεστιβάλ Καννών με καθημερινές ανταποκρίσεις και 8 ταινίες που διεκδίκησαν ή κέρδισαν τον Χρυσό Φοίνικα, από το 1960 μέχρι σήμερα.

Το νέο "The Office" είναι γεγονός

Το σύμπαν του αγαπημένου mockumentary με τον Στιβ Καρέλ επεκτείνεται με ένα reboot που στρέφει τις κάμερες σε μια μικρή εφημερίδα της μεσοδυτικής Αμερικής.

Eurovision 2024: Ρεκόρ τηλεθέασης για την ΕΡΤ

Σχεδόν πέντε εκατομμύρια πολίτες παρακολούθησαν τον τελικό της Eurovision.

Eurovision 2024: Τι κρατάμε από τον φετινό διαγωνισμό

Το 2024 θα καταγραφεί ως η χρονιά που έκανε την Ελλάδα να ασχοληθεί και πάλι με την Eurovision. Από τον παρασκηνιακό ντόρο, μέχρι την Μαρίνα Σάττι και τον μεγάλο τελικό, ανατρέχουμε σε όλα όσα μας τράβηξαν την προσοχή στον φετινό διαγωνισμό.