Λίμνη ή λουτρά;

Δύο άγνωστες εκδρομές σε απόσταση ημερήσιας απόδρασης από τη Θεσσαλονίκη. Για όσους βρεθούν στα βόρεια.

Λίμνη ή λουτρά;

Δύο άγνωστες εκδρομές σε απόσταση ημερήσιας απόδρασης από τη Θεσσαλονίκη. Για όσους βρεθούν στα βόρεια.

Λίμνη Δοϊράνη

Λίμνη ή λουτρά; - εικόνα 1

Στα σύνορα με τη FYROM, 70 χλμ. από τη Θεσσαλονίκη, η Δοϊράνη είναι μάλλον άγνωστη για τους εκτός περιοχής. Οι οικισμοί της δεν έχουν κάποια ιδιαίτερη αρχιτεκτονική χάρη – αν και στον ομώνυμο οικισμό της Δοϊράνης θα βρείτε έναν χαριτωμένο παλιό σιδηροδρομικό σταθμό. H πιο γνωστή περιοχή είναι τα Χίλια Δέντρα, το παραλίμνιο δάσος με τα πλατάνια, τις βελανιδιές και τα σκλήθρα. Στον γειτονικό οικισμό των Μουριών αναζητήστε το μονοπάτι που οδηγεί στον καταρράκτη του Μπέλες: από τον σιδηροδρομικό σταθμό Μουριών και το ναό Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού, ακολουθήστε το δρόμο που κατευθύνεται προς τις κατασκηνώσεις της μητρόπολης Πολυανής και Κιλκισίου: είναι ασφαλτοστρωμένος μέχρι ενός σημείου και συνεχίζει με χωματόδρομο. Ιδιαίτερο ιστορικό αξιοθέατο της περιοχής είναι το συμμαχικό νεκροταφείο του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου, πολύ κοντά στο χωριό Δοϊράνη. Στην κορυφή του λόφου βρίσκεται και το επιβλητικό μνημείο με τα λιοντάρια, που προσφέρει εκπληκτική θέα.

Για φαγητό πάμε στο Πέτρινο στο Καβαλάρι (2341031755). Είναι σχεδόν πάντα ανοιχτό και προσφέρει πιάτα όπως ορτύκια στιφάδο και σουτζουκάκια από βουβαλίσιο κιμά. Αν θέλετε να διανυκτερεύσετε, το Dimitra Palace Hotel (2341031334) διαθέτει 20 χαριτωμένα ξύλινα μπανγκαλόου για παρέες έως

6 ατόμων.

Λουτρά Λαγκαδά

Ακριβώς έξω από τη Θεσσαλονίκη, ο Λαγκαδάς είναι μια μικρή, μάλλον αδιάφορη τουριστικά κωμόπολη. Υπάρχει όμως ένας σημαντικότατος λόγος για να κάνετε στάση εδώ: τα δημοτικά λουτρά. Μέσα σ’ ένα μεγάλο πάρκο απλώνονται οι παλιές, αλλά περιποιημένες (και προπαντός πεντακάθαρες) εγκαταστάσεις. Πέρα από τις ατομικές μπανιέρες λουτρών, λειτουργεί μια ομαδική δεξαμενή, πραγματικά υπέροχη. Με εισιτήριο μόλις € 5 βυθίζεσαι στο καυτό νερό, μέσα στο ημίφως της θολωτής αίθουσας ή ξαπλώνεις στον μαρμάρινο πάγκο κάτω από τις βρύσες που εκτοξεύουν το ιαματικό νερό. Αυτή την εποχή, ολοκληρώνονται και οι εργασίες αποκατάστασης στο παλιό οθωμανικό χαμάμ, που προβλέπεται να λειτουργήσει από τα τέλη Ιανουαρίου. Η αποκατάσταση έγινε με σεβασμό στην ιστορία του χώρου και ανέδειξε τα χαρακτηριστικά του, τους μαρμάρινους λουτήρες και τον μεγάλο θόλο με τα μικρά στρογγυλά ανοίγματα. Τα λουτρά είναι ανοιχτά όλο το χρόνο, από το πρωί μέχρι τις 9 το βράδυ, και λειτουργούν εναλλάξ κάθε ώρα για άντρες και γυναίκες (2394022165). Μετά το λουτρό, αν θέλετε να τσιμπήσετε κάτι, αναζητήστε το Γράδο (2394025995) στο κέντρο της πόλης. Έχει ωραία ποικιλία σε ουζομεζέδες αλλά και κρεατικά της ώρας.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Travel

6 νησιά ιδανικά για οικογενειακές διακοπές

Οι καλύτεροι καλοκαιρινοί προορισμοί για μικρούς και μεγάλους!

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
14/06/2024

Πρόσκληση σε γάμο στην Ινδία

Η πρόσκληση ήρθε στο viber από δύο αγαπημένα πρόσωπα και όταν μπήκα στο σχετικό website με όλες τις λεπτομέρειες του γάμου, δεν φανταζόμουν ότι ο κωδικός gemista θα ξεκλείδωνε έναν μαγικό κόσμο βγαλμένο από τα πιο Μπόλιγουντ όνειρα.

Διακοπές αλλιώς στα μικρονήσια της Ελλάδας

Ξεχάστε το αυτοκίνητο και απολαύστε φύση και κολύμπι.

"Athina Luxury Suites": Στο all-suites συγκρότημα των Φηρών η γοητεία της Σαντορίνης μοιράζεται απλόχερα

Οι διακοπές στην Καλντέρα της Σαντορίνης είναι εμπειρία ζωής και οι εικοσιπέντε πολυτελείς σουίτες στα Φηρά φέρνουν το όνειρο πιο κοντά.

"Βαθυσθέα", Κύθνος: Έξι υπόσκαφες παραδοσιακές κατοικίες με θέα στο Αιγαίο

Ραντεβού στο πιο κοντινό Κυκλαδονήσι, την Κύθνο, με βάση ένα συγκρότημα πετρόχτιστων κατοικιών ξεχωριστής αισθητικής.