Comfort εξωτισμός στο "Mayan"

Ιαπωνία και Λατινική Αμερική συναντιούνται στη Στοά Πεσμαζόγλου, σε μια ενδιαφέρουσα γευστική διασταύρωση στο νέο πόστο του Σταμάτη Τσίλια.

Mayan

Η δημοτικότητα της ιαπωνικής και της λατινοαμερικάνικης κουζίνας είναι παγκοσμίως αξία σταθερή και ο Σταμάτης Τσίλιας ανήκει στους Έλληνες σεφ που φημίζονται για την εξειδίκευσή τους στη δημιουργία mix ‘n match μενού που συνδυάζουν διαφορετικές γευστικές κουλτούρες. Πριν λίγους μήνες λοιπόν μετέφερε το "Mayan" πιο κεντρικά, "φωλιάζοντας" στη Στοά Πεσμαζόγλου, δίπλα σε μαγαζιά με βινύλια και μουσικά όργανα. Διόλου τυχαίο αφού ο σεφ είναι και ροκάς "ως το κόκκαλο". 

Mayan

Κομψό και μίνιμαλ, με κυρίαρχο στοιχείο το ξύλο, έναν μακρόστενο πάγκο ελάχιστων θέσεων εν είδει chef’s table και ένα τραπέζι που επίσης προσφέρει άμεση θέα στη δράση της ανοιχτής κουζίνας, δίνει από το έμπα ξεκάθαρη εικόνα της φιλοσοφίας δημιουργίας του. Στο βάθος, στον εξωτερικό χώρο, κάτω από το αίθριο, μερικά τραπέζια και ζαρντινιέρες, συνθέτουν μια αυτοσχέδια αυλή, ό,τι πρέπει για τους ζεστούς θερινούς μήνες. Οι διακοσμητικές πινελιές είναι ελάχιστες όπως ο πίνακας πάνω από την είσοδο, με μια όμορφη γκέισα. "Ό,τι βλέπεις το έχω φτιάξει μόνος μου", μου λέει o Σταμάτης όταν τον ρωτώ για τα πάνελ από OCB (από συμπιεσμένο ξύλο), που ντύνουν τους τοίχους, δινοντας την αίσθηση ιαπωνικού σπιτιού. Είναι περήφανος, το "Μayan" αποτελεί εξάλλου προσωπική κατάθεση ψυχής σε κάθε επίπεδο. 

Mayan

Το μενού είναι περιεκτικό, με ταυτότητα που αναμειγνύει ιαπωνικές με λατινοαμερικάνικες επιρροές από Περού, Βολιβία, Χιλή και Παραγουάη. Οι ceviche είναι το φόρτε του σεφ και μπορεί να πετύχετε διάφορες εκδοχές ανάλογα με την εποχή επίσκεψης, την έμπνευση και την ψαριά της μέρας. Η "μεσογειακή", που δοκίμασα, με μυλοκόπι, πουρέ γλυκοπατάτας και γάλα τίγρη  αρωματισμένο με περγαμόντο, είχε φινέτσα, με τη γλυκοπατάτα και το καλαμπόκι σχεδόν να ισορροπούν την έντονη οξύτητα. Από τα rolls, το inside – out "Mayan", με γαρίδα tempura, αβοκάντο, αγγούρι και λευκό χειροποίητο τυρί αποκτά ενδιαφέρον με τραγανό κρεμμύδι και chimichuri Ουρουγουάης, που του προσφέρουν άρωμα και ένταση ενώ ένα πιάτο που θα ήθελα να δω ξανά στο νέο μενού είναι το rellenos de papa, πρόταση με πληθωρική ταυτότητα, όπου μια comfort γέμιση μοσχαρίσιου κιμά μαγειρεμένου σε miso, αγκαλιάζεται από κρέμα πατάτας και kimchi και τηγανίζεται, αποκτώντας νόστιμη τραγανή κρούστα και συνοδεύεται από κρεμώδη σάλτσα πιπεριάς aji rocoto και κατσικίσιου τυριού. Το αφράτο pan de molde, το χιλιανό ψωμί ατμού με γέμιση κρέμας τυριού που σερβίρουν με χειροποίητο βούτυρο με miso και καστανή ζάχαρη, συνόδευσε ωραία το γεύμα μας. Το φίνο Cremoso, κρεμέ δηλαδή σοκολάτας αρωματισμένο με τόνκα, και σοκολατένιο κέικ "του σεφ" είναι σωστός γλυκός επίλογος. Κατά την κράτησή σας, μη διστάσετε να αφεθείτε στα δημιουργικά χέρια του σεφ αναζητώντας το omakase μενού, με πιάτα ημέρας, εκτός κάρτας

(+) Οι 30 και πλέον ετικέτες κρασιού ελληνικού, χιλιανού και ισπανικού αμπελώνα και τα 3 κοκτέιλ του Άρη Χατζηαντωνίου.

(-) Το έντονα πικρό στοιχείο στο σεβίτσε. 

Περισσότερες πληροφορίες

Mayan by Aliento Experience

Πανεπιστημίου 39 (στοά Πεσμαζόγλου), Αθήνα
  • Ethnic κουζίνες

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Video walkthrough: Η Ναταλία Δραγούμη ξεκινά τις καλοκαιρινές εξόδους από το "Ουζερί του Λάκη"

Το σταθερό στέκι των ψαγμένων ψαροφάγων της Αθήνας μάς περιμένει με ακόμη περισσότερα τραπεζάκια έξω στον κρυμμένο πεζόδρομο πίσω από την πλατεία Βικτωρίας, τα οποία γεμίζουν φρέσκιες, μερακλίδικες και προσιτές λιχουδιές.

ΓΡΑΦΕΙ: SPONSORED CONTENT
30/05/2024

Πώς ο Executive Chef του "Pizza Sapienza" δημιουργεί υψηλές γαστρονομικές εμπειρίες με μία signature πίτσα;

Ο Executive Chef Daniele Cason έφερε την διακεκριμένη πίτσα του από την Ιαπωνία στην Πελοπόννησο ανανεώνοντας την "street" εμπειρία στο "Mandarin Oriental, Costa Navarino".

Το "Monte Vista" κάνει το "Mont Parnes" καλοφαγικό προορισμό

Το νέο εστιατόριο σε προνομιούχα θέση του καζίνο, σερβίρει θεαματική βίστα της Αττικής για πρώτο πιάτο, και συνεχίζει με πειραγμένα μεσογειακά πιάτα και ανεβασμένη ατμόσφαιρα με μοναδικά live music events.

Humain by Jul’s

Ένα από τα πιο συναρπαστικά νέα εστιατόρια της πόλης μάς έρχεται με ωραία φόρα από την Ίμπιζα.

Το "Mandarin Oriental, Costa Navarino" ετοιμάζει μια σειρά από exclusive events και ξεχωριστούς καλεσμένους

Το resort υποδέχεται βραβευμένους με αστέρια Michelin Chefs, παγκοσμίως αναγνωρισμένους sommeliers και ταλαντούχους mixologists για βραδιές αφιερωμένες στην ελληνική και διεθνή γαστρονομία αλλά και στο fine drinking.

Στο "The Ziller’s Pastry Bar" το γλυκό γίνεται εμπειρία

Με αέρινα επιδόρπια, συννεφένιες σφολιάτες και ίσως την καλύτερη τυρόπιτα της πόλης στις βιτρίνες του, αυτό το αλλιώτικο γλυκοπωλείο σε μια απ’ τις γοητευτικότερες πλατείες του Κέντρου επαναφέρει στην Αθήνα μια από τις χαμένες της συνήθειες: το ραντεβού για γλυκό!