"Baratin": All-day με άποψη

Κράμα κλασικής και μοντέρνας αισθητικής, «σερβίρει» μητροπολίτικη αλεγρία σε μια από τις πιο γνωστές αθηναϊκές συνοικίες. Με κεντρικό πόστο στην πιάτσα της Νέας Φιλαδέλφειας, υποστηρίζει ιδιοσυγκρασιακά το κόνσεπτ του all day.

Baratin © Λεωνίδας Τούμπανος

Στον αχανή αθηναϊκό χάρτη των all day projects, είναι πάντα ευχάριστη έκπληξη όταν η πυξίδα με οδηγεί σε σημεία με ταυτότητα και χαρακτήρα. Οδεύοντας λοιπόν προς Νέα Φιλαδέλφεια, μια στάση στο "Baratin" ήταν μια μικρή επένδυση χρόνου, ακριβώς επειδή διαθέτει προσωπικότητα. Ο εξωτερικός χώρος, με μόστρα την πολυσύχναστη περαντζάδα της Δεκελείας και την απλότητα ενός καθημερινού πόστου, δεν προϊδεάζει για το εσωτερικό. Η retro-chic ψηλοτάβανη σάλα έχει τη στόφα νεοϋορκέζικου loft που συγκεράζεται με λεπτομέρειες όπως η βιενέζικη ψάθα στη βάση της δεκάμετρης ξύλινης μπάρας και η βιβλιοθήκη με δερματόδετες εκδόσεις και παλιά αντικείμενα, memorabilia από ταξίδια του ιδιοκτήτη Δημήτρη Κίμωνα, αλλά και γύρες σε παλαιοπωλεία. 

Baratin
© Λεωνίδας Τούμπανος

Στο βάθος, πίσω από ένα "κρυμμένο" πόστο με φλοράλ καθίσματα και εσάνς γαλλικού μπιστρό, βρίσκεται μια ατμοσφαιρική αυλή με καρέκλες κήπου και γωνιές που προσφέρονται για ώρες απομόνωσης αγκαλιά με ένα laptop ή ένα χαλαρό γεύμα με την παρέα. Ιδανική για να απολαύσετε τις προτάσεις του μενού για πρωινό ή brunch, που περιλαμβάνουν από σάντουιτς και croque madame έως αβγά σε διάφορες εκδοχές και pancakes. Η ομάδα των "Serial Eaters" επιμελείται την κάρτα που από το μεσημέρι βάζει στο παιχνίδι μπρουσκέτες, bao, σαλάτες, burgers, comfort αλλά "παιχνιδιάρικα" κυρίως, πίτσα και μακαρονάδες. Στα highlights, τα αφράτα bao με πικάντικο κοτόπουλο tikka masala και οι μπρουσκέτες με απάκι και καπνιστό τυρί µετσοβόνε, που παίζουν δυνατά και ως bar food. Από πίτσες, η γοητεία της απλότητας της Margarita με φρέσκια μοτσαρέλα δένει με ένα ποτήρι λευκό φυσικό κρασί. Πάσα σε ένα στιβαρό κόκκινο, δίπλα στη σιγοµαγειρεµένη πανσέτα, με μια αρκετά γλυκιά σάλτσα από πετιµέζι και καραµελωµένα εσαλότ. Ο φίνος πουρές γλυκοπατάτας δεν κατάφερε να ισορροπήσει τη γλύκα, ενώ το κατά τ’ άλλα σωστά ψημένο χοιρινό θα ανέβαινε επίπεδο με ελάχιστα μυρωδικά στο μαγείρεμα. 

Baratin
© Λεωνίδας Τούμπανος

Τον επίλογο γράφουν τρία επιδόρπια (και τέσσερις γλυκές βερσιόν pancakes). Δοκιμάστε το σοκολατένιο lava cake, σε καλοφτιαγμένη βερσιόν με παγωτό βανίλια. Αξιόλογη λίστα κρασιών με 100 και πλέον ετικέτες μικρών Ελλήνων παραγωγών αλλά και κάποιες επιλεγμένες από τον διεθνή αμπελώνα, από τις οποίες 60 περίπου προσφέρονται και σε ποτήρι. Ενδιαφέρουσα λίστα κοκτέιλ και ενημερωμένο σέρβις.

(+) Τα φυσικά και vegan κρασιά, αποκλειστικά από μικρούς παραγωγούς.
(-) Η έντονη γλύκα στα συνοδευτικά της πανσέτας.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Το "Alpino Cucina Italiana" μάς ταξιδεύει στην Πάρο

Αντλώντας έμπνευση από την αυθεντική ιταλική γαστρονομία, το νέο "Alpino Cucina Italiana" μόλις άνοιξε σε έναν εντυπωσιακό χώρο στη Νάουσα της Πάρου.

Σεϋχέλλες

Το εστιατορικό στέκι που έβαλε την πλατεία Αυδή στο χάρτη της εναλλακτικής Αθήνας, πριν από μία δεκαετία, έχει επανέλθει στον γαστρονομικό αφρό της πόλης χάρη στο μαγειρικό τρίο που ανέλαβε τις "Σεϋχέλλες", φροντίζοντας όχι απλώς να μην επανεφεύρει τίποτα, αλλά αντίθετα να τα κρατήσει όλα ίδια. Αλλάζοντάς τα, βέβαια.

Το εστιατόριο του Δαμαλά είναι "Raw Bata"

Άνοιξε το εστιατόριο του Χρόνη Δαμαλά που επιστρέφει δυναμικά με νέες ιδέες. Πολλή ελληνική γεύση, και μαγειρική βασισμένη στα καλούδια της αγοράς. Εντάξει θα έχει και λίγο, αλλιώτικο, σούσι.

Τι φέρνει η μόδα των degu: Tροφή για σκέψη και εκλεκτική γαστρονομική απόλαυση

Tasting menus, menu dégustation, μενού γευσιγνωσίας: όπως και αν αποκαλούνται απλώνονται ραγδαία στα καλά εστιατόρια, ως επισφράγισμα γαστρονομικής τέχνης και γευστικού status symbol.