Η "Δάφνη" που αγαπά την ελληνική κουζίνα

Στον πεζόδρομο της Μεγάλου Αλεξάνδρου, το εστιατόριο «Δάφνη» είναι από τα κλασικά πλέον μαγαζιά της Αθήνας που περπατούν σταθερά στο δρόμο της ελληνικής κουζίνας.

Δάφνη

Ακούγεται οξύμωρο, αλλά μου αρέσει όταν για να βρω ένα μαγαζί χρειάζεται να ψάξω, λίγο ή και περισσότερο. Καλές  οι εστιατορικές πιάτσες αλλά αυτά που θα βρεις σε ήσυχες (ή σχετικά ήσυχες) γειτονιές τα ευχαριστιέμαι περισσότερο. Κάπως έτσι είναι και το 24 ετών πλέον "Δάφνη" στο Μπουρνάζι, μια πάλαι ποτέ αποθήκη ζάχαρης, πάνω στον πεζόδρομο της Μεγάλου Αλεξάνδρου, ανάμεσα στις ελιές και τα πλατάνια, φυτεμένα από τους ιδιοκτήτες Αριστέα Βλάχου και Τάκη Ζαχαρόπουλο.

Έχουν μεράκι η Αριστέα και ο Τάκης και το ψυχανεμίστηκα με το που πάτησα το πόδι μου στην σκεπαστή αυλή του μαγαζιού. Vintage πλακάκια, τραπεζάκια σε ωραίες γωνίες και ένα κηπάκι γεμάτο παλιά αντικείμενα από παζάρια. Νάνοι σαν άλλοι θεματοφύλακες κάτω από τον πλάτανο δίπλα σε σκεύη μαγειρικής, γουδιά, ένα σουρωτήρι κρεμασμένο που μπορεί να είναι και 100 ετών, ένας τρίφτης από το Σαν Τζιμινιάνο, και πόσα άλλα κρυμμένα πίσω από τη βιτρίνα… Είναι ωραία τρέλα τέτοιες συλλογές, σε διακτινίζουν σε άλλη εποχή και επειδή τη συμμερίζομαι, στάθηκα αρκετή ώρα να τα παρατηρώ. 

Κάπως έτσι ένιωσα μπαίνοντας και στη σάλα. Μεταλλικά φωτιστικά φιλοτεχνημένα από τον Mike Δεληστάθη, παλιοί μπουφέδες και ένα όμορφο πιάνο που ζωντανεύει σε μουσικές βραδιές δίνουν το στίγμα ενός βαθιά νοσταλγικού χώρου. Κοιτώντας ψηλά, εντοπίζω στον μπουφέ και άλλα "διαμαντάκια", όπως ένα ραδιόφωνο με λυχνίες και μια ζυγαριά. "Τη βρήκα στη μεγαλύτερη αγορά αντικών του κόσμου, το Portobello Road στο Λονδίνο", μου λέει η Αριστέα. Στα ηχεία πάντως μην περιμένετε να ακούσετε μπουζούκι και μπαγλαμά, η ατμόσφαιρα είναι χαλαρή και εδώ θα τσιμπολογάτε κεφτεδάκια ή τους μεζέδες σας με ήχους lounge και jazz μουσικής, σε ένα ιδιότυπο πάντρεμα. Τα νεαρά παιδιά του σέρβις, χαμογελαστά και εξυπηρετικά, βρίσκονται συνεχώς σε κίνηση φροντίζοντας προσεκτικά κάθε λεπτομέρεια χωρίς το μαγαζί να είναι "στημένο".

"Ένα ωραίο τραπέζι λύνει όλα τα προβλήματα έστω και για λίγο", μου λέει η Αριστέα και το πρόσωπό της λάμπει όταν μιλά για την κουζίνα της. Αγαπά τις κατσαρόλες και τα τηγάνια και το εισπράττω από την εγκάρδια μαγειρική της. Τα κεφτεδάκια με μοσχαρίσιο και πρόβειο κιμά μου θυμίζουν αυτά που παίρναμε στις εκδρομές πιτσιρίκια τηγανισμένα από τη μάνα με φροντίδα, ενώ οι τροφαντοί κολοκυθοκεφτέδες είναι μακράν οι καλύτεροι που έχω δοκιμάσει σε αντίστοιχα εστιατόρια και ταβέρνες. Με ωραία, τραγανή κρούστα, μοσχοβολάνε από τα μυρωδικά.

Δάφνη
Ελευθερία Βασιλειάδη


Οι πρώτες ύλες εδώ είναι επιλεγμένων προμηθευτών και μικρών παραγωγών από όλη την Ελλάδα και του τροφοσυλλέκτη Δημήτρη Πετρόπουλου. "Είμαι οπαδός της πολύ καλής πρώτης ύλης. Αν έχεις καλά υλικά και διάθεση, μαγειρεύεις ωραία πράγματα. Ο Δημήτρης μου φέρνει από άγρια χόρτα και σπαράγγια μέχρι πορτοκάλια "μέλι” και ντομάτες, όλα μόνο στην εποχή τους", μου λέει η Αριστέα. Στο μενού όμως θα βρείτε και μοσχάρι Αργεντινής 12μηνης ωρίμασης ενώ κάποια ζυμαρικά της είναι ιταλικά. "Δουλεύω με ελληνικά κρέατα από Άρτα Ήπειρο και Βόνιτσα όμως έχω και πολύ καλό Black Angus, αποδίδει τη γεύση που θέλω να προσφέρω. Το ίδιο και κάποια ιταλικά ζυμαρικά που έβαλα στο μενού". Η σωστά ψημένη χυμώδης ταλιάτα πάντως που δοκίμασα με κάνει να επικροτώ αυτή τη "μικρή" διεθνή προσθήκη, ας μην είμαστε "γαστρονομικοί ρατσιστές".

Στο μενού παίζουν σταθερά πιάτα κρεατικών και ζυμαρικών όμως θα βρείτε και αρκετά κλασικά ημέρας που τείνουν να γίνουν σταθερά, όλα σερβιρισμένα σε γενναιόδωρες μερίδες. Δοκιμάστε, αν τα πετύχετε, τα ντολμαδάκια γιαλαντζί και το νόστιμο κεμπάπ γιαουρτλού με πρόβειο και μοσχαρίσιο κιμά, που σερβίρει πάνω σε σάλτσα φρέσκιας ντομάτας με πιτούλες και γιαούρτι με λίγη πιπεριά χαλαπένιο. Η Αριστέα φτιάχνει και πολύ ωραία γλυκά του κουταλιού με φρούτα εποχής ενώ πριν φύγετε, πιείτε δυο γουλιές από τα σπιτικά λικέρ της με ρόδι ή ακόμα και καφέ. Η μαζεμένη λίστα των κρασιών τους περιλαμβάνει επιλογές κυρίως από τον ελληνικό αμπελώνα ενώ διαθέτουν και περιορισμένο αριθμό αποσταγμάτων. Αξίζει τον κόπο η αναζήτηση.
 

Περισσότερες πληροφορίες

Δάφνη

Μ. Αλεξάνδρου 86, Μπουρνάζι
  • Εστιατόρια

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Video walkthrough: Η Ναταλία Δραγούμη ξεκινά τις καλοκαιρινές εξόδους από το "Ουζερί του Λάκη"

Το σταθερό στέκι των ψαγμένων ψαροφάγων της Αθήνας μάς περιμένει με ακόμη περισσότερα τραπεζάκια έξω στον κρυμμένο πεζόδρομο πίσω από την πλατεία Βικτωρίας, τα οποία γεμίζουν φρέσκιες, μερακλίδικες και προσιτές λιχουδιές.

ΓΡΑΦΕΙ: SPONSORED CONTENT
30/05/2024

Πώς ο Executive Chef του "Pizza Sapienza" δημιουργεί υψηλές γαστρονομικές εμπειρίες με μία signature πίτσα;

Ο Executive Chef Daniele Cason έφερε την διακεκριμένη πίτσα του από την Ιαπωνία στην Πελοπόννησο ανανεώνοντας την "street" εμπειρία στο "Mandarin Oriental, Costa Navarino".

Το "Monte Vista" κάνει το "Mont Parnes" καλοφαγικό προορισμό

Το νέο εστιατόριο σε προνομιούχα θέση του καζίνο, σερβίρει θεαματική βίστα της Αττικής για πρώτο πιάτο, και συνεχίζει με πειραγμένα μεσογειακά πιάτα και ανεβασμένη ατμόσφαιρα με μοναδικά live music events.

Humain by Jul’s

Ένα από τα πιο συναρπαστικά νέα εστιατόρια της πόλης μάς έρχεται με ωραία φόρα από την Ίμπιζα.

Το "Mandarin Oriental, Costa Navarino" ετοιμάζει μια σειρά από exclusive events και ξεχωριστούς καλεσμένους

Το resort υποδέχεται βραβευμένους με αστέρια Michelin Chefs, παγκοσμίως αναγνωρισμένους sommeliers και ταλαντούχους mixologists για βραδιές αφιερωμένες στην ελληνική και διεθνή γαστρονομία αλλά και στο fine drinking.

Στο "The Ziller’s Pastry Bar" το γλυκό γίνεται εμπειρία

Με αέρινα επιδόρπια, συννεφένιες σφολιάτες και ίσως την καλύτερη τυρόπιτα της πόλης στις βιτρίνες του, αυτό το αλλιώτικο γλυκοπωλείο σε μια απ’ τις γοητευτικότερες πλατείες του Κέντρου επαναφέρει στην Αθήνα μια από τις χαμένες της συνήθειες: το ραντεβού για γλυκό!