Η Monumenta "καταγράφει τα κτίρια του Πειραιά"

Το πρόγραμμα στοχεύει στην καταγραφή των κτιρίων που χτίστηκαν στον Πειραιά κατά την περίοδο 1834-1940 και διατηρούνται.

Καταγράφοντας τα κτήρια του Πειραιά

Η Monumenta, Αστική μη Κερδοσκοπική Εταιρεία για την Προστασία της Φυσικής και Αρχιτεκτονικής Κληρονομιάς Ελλάδας και Κύπρου, οργανώνει εσπερίδα με θέμα "Καταγράφοντας τα κτίρια του Πειραιά" την Τετάρτη 22 Μαΐου 2024, ώρα 6 μ.μ., στο ιστορικό κτίριο της Ιωνιδείου Σχολής Πειραιά.

Στην εσπερίδα θα παρουσιασθούν τα πρώτα αποτελέσματα του προγράμματος της καταγραφής των παλαιών κτιρίων του Δήμου Πειραιά, το οποίο ξεκίνησε η Monumenta, το καλοκαίρι του 2023. Το πρόγραμμα στοχεύει στην καταγραφή των κτιρίων που χτίστηκαν στον Πειραιά κατά την περίοδο 1834-1940 και διατηρούνται. Η καταγραφή δεν περιορίζεται στις επιτόπιες αυτοψίες, αλλά συλλέγει προφορικές μαρτυρίες μέσω συνεντεύξεων με κατοίκους της πόλης και αρχειακό υλικό που ψηφιοποιείται και επιστρέφεται στους κατόχους του. Το σύνολο των στοιχείων καταχωρίζεται στην ελεύθερα προσβάσιμη, ενιαία βάση δεδομένων (monumenta.org), στην οποία θα συμπεριληφθούν και κτίρια, που έχουν ήδη κατεδαφιστεί. Το πρόγραμμα εκπονείται με την επιστημονική επιμέλεια της αρχιτέκτονος κυρίας Σταματίνας Μαλικούτη, ερευνήτριας της αρχιτεκτονικής του Πειραιά, ενώ η καταγραφή πραγματοποιείται με συνεργάτες της Monumenta και εθελοντές. 

Καταγράφοντας τα κτήρια του Πειραιά
© Stergios Karavatos

Παράλληλα στην εσπερίδα θα παρουσιασθεί από τη φιλόλογο της Ιωνιδείου Σχολής κ. Νότα Κουλουριώτη το εκπαιδευτικό πρόγραμμα που πραγματοποιήθηκε στην Ιωνίδειο Σχολή και αφορούσε την καταγραφή κτιρίων του Πειραιά από μαθητές. Η συνεργασία της Monumenta με τα σχολεία και την τοπική κοινωνία είναι αναπόσπαστο τμήμα των προγραμμάτων καταγραφής και στοχεύει στην ενεργή συμμετοχή των πολιτών, στην αποδοχή του και  στη διοργάνωση κοινών δράσεων.

Τέλος, η αρχιτέκτων κ. Σταματίνα Μαλικούτη θα παρουσιάσει την αρχιτεκτονική του Πειραιά της περιόδου 1834-1940 δίνοντας έμφαση στα κτίρια που έχουν καταγραφεί στη 2η Δημοτική Κοινότητα του Πειραιά.  

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης όσοι έχουν πληροφορίες για κτίρια του Πειραιά θα μπορούν να τις σημειώσουν στο ειδικό έντυπο που θα διανεμηθεί. 

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Athinorama Plus

Πάρτυ, συναυλίες και χορός λίγο πριν από το φετινό φινάλε του This is Athens City Festival

Προτάσεις για ψυχαγωγία, εκθέσεις και πρωτότυπο κουκλοθέατρο την τελευταία εβδομάδα του φεστιβάλ.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
31/05/2024

Το Athens Book Space γεμίζει τέχνη την Αθήνα και τον Ιούνιο

Δείτε τις δωρεάν δράσεις που περιμένουν τους επισκέπτες του Πάρκου Ελευθερίας.

Ξεκινά το 3ο φεστιβάλ Refugee Week Greece

Το φετινό φεστιβάλ αγκαλιάζει το θέμα "Το Σπίτι Μας", με μία πρόσκληση προς όλους να αναλογιστούν το τι σημαίνει η λέξη "Σπίτι".

Ανησυχία της ΕΛΛΕΤ για την κατασκευή ξενοδοχείου πολυτελείας στον αρχαιολογικό χώρο του Καστελίου στα Χανιά

Η ΕΛΛΕΤ καλεί την Υπουργό Πολιτισμού, τον Δήμαρχο Χανίων και όλους τους εμπλεκόμενους φορείς να μην δεχθούν την μετατροπή των τριών ιστορικών κτιρίων στο λόφο Καστέλι σε πολυτελή ξενοδοχεία.

Live A Legacy: Η πρωτοβουλία της Mastercard και του Women On Top προσφέρει έμπνευση και καθοδήγηση σε όλες τις γυναίκες

Αν το Live A Legacy μας μαθαίνει κάτι, είναι ότι οι γυναίκες μπορούν να φτάσουν όσο ψηλά ονειρεύονται, αρκεί να θέσουν τους κατάλληλους στόχους και να αδράξουν τις σωστές ευκαιρίες, ξεπερνώντας όσα εμπόδια προκύψουν στο δρόμο τους.