Νομοθετικές αστοχίες του Υπουργείου Πολιτισμού αξίας 27,5 εκ. ευρώ καταγγέλλει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Θεάματος Ακροάματος

Δείτε τι δηλώνει το Διοικητικό Συμβούλιο της Π.Ο.Θ.Α. για την επιδότηση καλλιτεχνών και χειροτεχνών.

Λεπτομέρειες για τα προγράμματα ενίσχυσης του ελληνικού σινεμά από το Υπουργείο Πολιτισμού

Στο κενό πέφτουν οι προβλεπόμενες ρυθμίσεις του Υπουργείου Πολιτισμού με βάση το άρθρο 113 του Νόμου 5039/2023 για την επιδότηση καλλιτεχνών και χειροτεχνών, μέσω  ενίσχυσης από το Έργο με κωδικό 16715 που περιλαμβάνεται στο Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης "Ελλάδα 2.0" και χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, με την εφαρμογή του άρθρου 58 του Ν.4915/2022 (Α΄63) περί ειδικών δεσμευμένων καταπιστευτικών λογαριασμών (escrow accounts).

Ο Νόμος έδινε και δίνει κίνητρα στους καλλιτέχνες και τους εργαζόμενους στην τέχνη και το πολιτισμό για τα φορολογικά έτη 2022, 2023, 2024 και αφορά επιδοτήσεις και ενισχύσεις για τα πρώτα 3.100 φυσικά πρόσωπα που θα έσπευδαν να κάνουν έναρξη εργασιών στο φορολογικό μητρώο της ΑΑΔΕ.

Όπως προέβλεψε και ανακοίνωσε (26/3/2023) η Πανελλήνια Ομοσπονδία Θεάματος Ακροάματος (Π.Ο.Θ.Α.), "ακόμα και από την κατάθεση του σχεδίου νόμου, οι ρυθμίσεις ήταν άστοχες, ανεπαρκείς και αποδείχθηκαν άκαρπες". Όπως δηλώνει: "Είχαμε επισημάνει πριν την ψήφιση του Νομοσχεδίου ότι κανένα αποτέλεσμα δεν πρόκειται να επιτευχθεί με τους υφιστάμενους όρους, από τη στιγμή που δεν δινόταν κανένα ουσιαστικό κίνητρο ενίσχυσης, δεν καταργούνταν ολοσχερώς το τέλος επιτηδεύματος και επιπλέον δεν αντιμετωπίζονταν τα προσκόμματα που θα δημιουργούνταν στην επιδότηση ανεργίας και στο εποχικό επίδομα."

Σε απάντηση όλων αυτών και παρά την παντελή αποτυχία και έλλειψη απορροφητικότητας των προϋπολογισθέντων κονδυλίων, συνέβη το ακόμη πλέον ακατανόητο και εντελώς δυσβάσταχτο. Αυτό της ένταξης των καλλιτεχνών που έχουν τιμολόγιο παροχής υπηρεσιών και ασφαλίζονται ως μισθωτοί στον ΕΦΚΑ (πρώην ΙΚΑ), στον αντικειμενικό προσδιορισμό του ελαχίστου εισοδήματος και στα αντικειμενικά κριτήρια με βάση το Νόμο 5073/2023, με δυσμενέστατες συνέπειες αφού προβλέπεται μάλιστα και αναδρομική ισχύς του για το 2023. 

Κάτι που επιβεβαιώθηκε από τα αποτελέσματα: από το αρχικό ποσό των 28 εκ. ευρώ, έχει απορροφηθεί έως 31/12/2023 μόλις το ποσό των 470.000 ευρώ. Δηλαδή έχουν μείνει ανεκμετάλλευτα έως τώρα 27.530.000 ευρώ, άρα η απορρόφηση έφτασε μόλις στο 1,6%. 

27,5 εκ. ευρώ που προορίζονταν για τους καλλιτέχνες και τους χειροτέχνες παραμένουν αδιάθετα. Η Ομοσπονδία σημειώνει πως "οι ελλειμματικές και αναποτελεσματικές νομοθετικές πρωτοβουλίες μεγεθύνουν τα ήδη υφιστάμενα προβλήματα στερώντας μας απαραίτητους κοινοτικούς πόρους που έχουν θεσμοθετηθεί. Τους πόρους αυτούς τους δικαιούμαστε και τους διεκδικούμε, έτσι ώστε να συνεχίσουμε να υπάρχουμε και να δημιουργούμε."

Και συνεχίζει: "Απαιτούμε το σύνολο των αδιάθετων κεφαλαίων (27,5 εκ. ευρώ) που προέρχονται από το εν λόγω έργο του Ταμείου Ανάκαμψης να δοθούν στους καλλιτέχνες. Η κυβέρνηση πρέπει να νομοθετήσει εκ νέου έτσι ώστε το έργο του Ταμείου Ανάκαμψης να αποτελέσει ουσιαστικό εργαλείο στήριξης για τους καλλιτέχνες και τους εργαζόμενους στην τέχνη και των πολιτισμό. Υπάρχει πραγματική ανάγκη μέτρων στήριξης. Ζητάμε για άλλη μια φορά από το Υπουργείο Πολιτισμού να σταματήσει τους πειραματισμούς με τη ζωή και την τέχνη μας και να προχωρήσει άμεσα σε ουσιαστικές ρυθμίσεις ενίσχυσης των ανθρώπων του κλάδου.

Δυστυχώς η Κυβέρνηση δεν αντιλαμβάνεται ότι ο κόσμος της Τέχνης και του Πολιτισμού έχει διανύσει την οικονομική, την υγειονομική κρίση καθώς και τις επιπτώσεις των μνημονίων και των πολέμων με τις πιο δυσμενείς συνέπειες.

Επειδή τις μέρες αυτές συζητούνται στη Βουλή και σημαντικά ζητήματα για τον Πολιτισμό όπως το σχέδιο Νόμου: 'Δημιουργική Ελλάδα' που αφορά και την ενίσχυση του κινηματογραφικού, οπτικοακουστικού και δημιουργικού τομέα καθώς και τη συγχώνευση του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου και του Εθνικού Κέντρου Οπτικοακουστικών Μέσων (ΕΚΟΜΕ), συνιστούμε στην ηγεσία του Υπουργείου Πολιτισμού να λάβει σοβαρά υπόψιν τις ήδη κατατεθειμένες προτάσεις και θέσεις των εκπροσώπων των εργαζομένων, ούτως ώστε να προληφθούν μελλοντικά  προβλήματα τα οποία  ήδη επισημαίνουμε και στο σχετικό Νομοσχέδιο και θα τα βρούμε μπροστά μας  εάν δεν αντιμετωπιστούν άμεσα."

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Athinorama Plus

Με 59 πρωτότυπες εκδηλώσεις συνεχίζεται το This is Athens City Festival 2024

Δείτε τις δωρεάν δράσεις που ετοιμάζει το μεγαλύτερο φεστιβάλ της πόλης τις επόμενες μέρες.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
17/05/2024

Έργα αναβάθμισης του αρχαιολογικού χώρου του Λόγγου στην Έδεσσα

Στόχος του Υπουργείου Πολιτισμού είναι να αναβαθμιστεί το πολιτιστικό και τουριστικό προφίλ της Έδεσσας, ως προορισμού που συνδυάζει πλούσιο μνημειακό απόθεμα όλων των περιόδων, αλλά και απαράμιλλο φυσικό περιβάλλον

Καλό το θέαμα, αλλά τι μένει μετά τα κομφετί;

Μερικές σκέψεις από το Μάλμε στα Εξάρχεια και από τη Νέα Φιλαδέλφεια στη Γάζα.

H Πλατεία Εξαρχείων σχεδόν εξαφανισμένη από τις εργασίες για το μετρό

Η νέα επέκταση του εργοταξίου του μετρό έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις από τους κατοίκους, οι οποίοι παραπονιούνται για τον πλέον ασφυκτικά περιορισμένο χώρο στην Πλατεία Εξαρχείων.

Οι "Ανοιχτές Πόρτες" φέτος στο Κτήμα Αβαντίς θα είναι μία μεγάλη και διπλή γιορτή

Οι φετινές "Ανοιχτές Πόρτες" συμπίπτουν με τα 30 χρόνια του Οινοποιείου για αυτό και το πρόγραμμα στις 18-19 Μαίου τα έχει όλα!

Ολοκλήρωση εργασιών προστασίας στον ναό του Αγίου Αθανασίου Αφιδνών

Οι εργασίες υλοποιήθηκαν σύμφωνα με τις εγκεκριμένες από το ΥΠΠΟ μελέτες για την στερέωση και αποκατάσταση του ναού και την συντήρηση του τοιχογραφικού διακόσμου του.

Τι θα φέρει αυτό το καλοκαίρι στο ΚΠΙΣΝ;

Συναυλίες, θερινό σινεμά, sleepovers με πανσέληνο και υπαίθριες εκθέσεις με ελεύθερη είσοδο δίνουν την αφορμή να κατηφορίσουμε στο πιο δροσερό σημείο της πόλης.