Μαύρος Κότσυφας, Μαύρο Βατόμουρο

3,5
Μαύρος Κότσυφας, Μαύρο Βατόμουρο κριτική

Στο πεδίο τού τι συνιστά γυναικείο βλέμμα στον σύγχρονο κινηματογράφο, η μεθυστική ταινία της Ελένε Ναβεριάνι στέκει ως έξοχο παράδειγμα, καθώς η δημιουργός του υιοθετεί μια "καουρισμακική" ανθρωπιά για να αφηγηθεί την περίπτωση μιας γυναίκας που βιώνει αργοπορημένα τη χειραφέτησή της. Πρόκειται για την 48χρονη Έτερο, η οποία έχει μάθει να ζει μόνη όλη της τη ζωή σε ένα μικρό χωριό, ώσπου ξαφνικά βρίσκεται σε ένα επώδυνο αδιέξοδο, όταν η αυτονομία της απειλείται από έναν κεραυνοβόλο έρωτα και την επικριτική στάση των συγχωριανών της.

Η Ναβεριάνι δεν αρκείται στο να κατασκευάσει απλώς ένα πλήρες πορτρέτο της πατριαρχικής καταπίεσης, δίνοντας έμφαση στον εσωτερικευμένο μισογυνισμό, αλλά επιπλέον αναπτύσσει ενδοσκοπικά μια συναισθηματική σπουδή χαρακτήρα. Η σκηνοθεσία της είναι γεμάτη ευφάνταστες διαδοχικές μικρές εκπλήξεις και απρόσμενες στιγμές χαμηλότονης ποίησης, ενώ τιμά την αγωνία της ηρωίδας της, λύνοντας συγκινητικά τον υπαρξιακό γόρδιο δεσμό της. Όλα αυτά τη στιγμή που στον πυρήνα του φιλμ πάλλεται μια λυτρωτική και ακομπλεξάριστα ερωτική ιστορία αγάπης, η οποία σφίγγει αβίαστα την καρδιά.

Γεωργία. 2023. Διάρκεια: 110΄. Διανομή: AMA FILMS.

Περισσότερες πληροφορίες

Μαύρος Κότσυφας, Μαύρο Βατόμουρο

Blackbird Blackbird Blackberry
3,5
  • Δραματική
  • 2023
  • Διάρκεια: 110 '
  • Ελένε Ναβεριάνι

Μια γυναίκα που έχει μάθει να ζει μόνη όλη της τη ζωή σε ένα μικρό χωριό βρίσκεται ξαφνικά σε ένα επώδυνο υπαρξιακό αδιέξοδο, όταν η αυτονομία της απειλείται από έναν κεραυνοβόλο έρωτα και την επικριτική στάση των συγχωριανών της.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Με την ταινία "The Swimmers" του Χασάν Ακάντ σηκώνει αυλαία το Refugee Week Greece 2024

Η ταινία, που θα προβληθεί στο Τριανόν, πραγματεύεται την αληθινή ιστορία των αδερφών Mardini που ξέφυγαν από τον εμφύλιο της Συρίας.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
07/06/2024

"Ίριδα: τι παίζει με το αύριο;": Συζητώντας για το μέλλον της ιστορικής αίθουσας

Καλλιτέχνες, ακαδημαϊκοί και άνθρωποι του πολιτισμού θα συζητήσουν γύρω από τη σημασία του πολιτισμού στο δημόσιο πανεπιστήμιο, την καλλιτεχνική εκπαίδευση και την προσφορά του Π.Ο.Φ.Π.Α. στη φοιτητική κοινότητα και την πολιτιστική ζωή της πόλης.

Οι καλύτερες ταινίες που παίζουν τώρα στα σινεμά (6-12/6)

Μια λίστα με τις ιδανικότερες προτάσεις για κινηματογραφική έξοδο αυτήν την εβδομάδα.

Όλες οι ταινίες του Γιάννη Οικονομίδη παίζουν στο Cinobo

Η πλήρης φιλμογραφία του καταξιωμένου Έλληνα σκηνοθέτη κάνουν πρεμιέρα στη streaming πλατφόρμα.

Οι Παρατηρητές

Μια αμήχανη και ελαττωματική άσκηση folk horror ύφους που αναλώνεται σε έναν αχταρμά σκηνοθετικών προθέσεων στις οποίες απουσιάζει εντυπωσιακά η στοιχειώδης πρωτοτυπία.

Οι υποψήφιες ταινίες των βραβείων Ίρις στον Δαναό

Δείτε στη μεγάλη οθόνη τα ελληνικά φιλμ που διεκδικούν τα χρυσά αγαλματίδια Ίρις.

"Ο Νόμος του Μέρφυ": Ξεκίνησαν τα γυρίσματα της νέας ταινίας του Άγγελου Φραντζή

Ο σκηνοθέτης της "Ευτυχίας" επιστρέφει με μια κωμωδία όπου πρωταγωνιστεί η Kάτια Γκουλιώνη.